A garázsfesték, leánykori nevén betonfesték

Sokan meglepődnek, amikor garázsfestéket keresnek, hogy a hozzáértő webshopokban a betonfesték és a garázsfesték „kéz a kézben jár”. Nem véletlenül. Ez a két termék gyakorlatilag ugyanaz. Magyarul: ha a garázsunk padlózatát szeretnénk igényesen megoldani, akkor a betonfesték lesz erre a jó választás. Hosszú ideig az építkezések tervezésekor a garázs padlózata nem volt kiemelt fontosságú elem – hiszen a garázspadló nincs szem előtt –, pedig ha belegondolunk egy modern, letisztult, rendezett háznál fontos a parkolóhelyek igényessége, tisztasága is.

Egy kezeletlen garázspadlón mély gumiabroncs nyomok és foltok alakulhatnak ki, amiket nagyon nehéz eltávolítani. Ezt előzheti meg a betonfesték használata, ami által a garázshely kopásállóbb, könnyebben tisztítható felületet kap.

De mi is az a betonfesték?

betonfesték egy kiváló minőségű, flexibilis festék, ami összetételének köszönhetően ellenáll a napi rendszerességű koptatásnak, a felületére kifolyó üzemanyagoknak, ammóniának, hűtőfolyadéknak, de egyáltalán nem utolsó sorban a sós hólének vagy a háztartásban használt tisztítószereknek is.

Azért ajánlható a betonfesték garázsokban is, mert nemcsak kültéren végzi el tökéletesen a feladatát, hanem beltéren is. Már az előírt rétegvastagság felhordása után 24 órával annyira megszárad, hogy nyugodtan rámehetünk egy autóval is. Egy megfelelő aljzatkiegyenlítőre felhordva olyan sima felületű padló jön létre, ami úgy néz majd ki, akár egy igényes műgyanta felület. Így egy fokozott igénybevételnek is ellenálló betonfelületet fogunk kapni, ami hosszú ideig kiszolgálja majd az igényeinket.

Használható más felületre is?

Természetesen nem csak egy parkolóhely felületére ideális a betonfesték. Ezen kívül jól használható egy műhely aljzatához, teraszok, pincék vagy lépcsők felülete is.

Hogyan készüljünk fel a padló festésére, kezelésére? Talán a legfontosabb az alapos tisztítás, mert ha az ott hagyott szennyeződésekből idegen részecskék keverednek bele a festékbe, akkor ez hátrányosan befolyásolja majd a végeredményül kapott padló terhelhetőségét. Távolítsuk el a laza és a durva szennyeződéseket egy egyszerű seprű, vagy egy porszívó segítségével. Az olajfoltokat is szedjük le a felületről a megfelelő tisztítóanyag segítségével még a betonfesték felvitele előtt. Amint tiszta, száraz és pormentes a felület, már indulhat is a festés folyamata.