Zománcfesték

Mi az a zománcfesték, hol használjuk, és milyen tulajdonságai vannak? A zománc és a zománcfesték az ugyanaz? Nálunk megtalálják a választ.

Sokak számára jelent megoldást a zománcfesték

Legyen szó bármilyen javítási, újra festési munkáról, a tulajdonosok gyakran választják a zománcfesték használatát. Ez a festéktípus ugyanis számos olyan vitathatatlan érdemmel bír, ami mágnesként vonzza a vásárlókat.
Nézzük hát meg, hogy mi a zománcfesték titka, milyen előnyei és hátrányai vannak?

Zománcfesték - egrokorr.hu

A zománcfesték jellemzői és előnyei

Nagyon sok vásárló gondolja úgy, hogy a zománc és a zománcfesték egy és ugyanaz. Nos ez egy tévhit, amit szeretnénk mindjárt itt az elején eloszlatni.

A zománc ugyanis egy üveges bevonat, amely fém alkáliból, kvarc részecskékből, színes pigmentből, valamint több más, itt nem részletezett összetevőkből áll. Amikor a zománc a felületre kerül, különleges hőkezeléssel kezelik. Ez a hőkezelés biztosítja a felület szilárdságát, tartósságát. Ezeket a felületeket leggyakrabban a zománcozott edényeken, kerámia felületeken, fürdőszobákban találhatjuk.
Ezzel szemben a zománcfestékegy vegyészek által létrehozott anyag. Ez egy olyan kémiai eljárás, ahol speciális alkidgyantákkal telítettetik a pentaftál szárítóolajat. Ebben különbözik szokásos festékektől, amelyek természetes olajokkal készülnek.

Az, hogy a zománcfesték felhordás után a benne lévő alkotóanyagoknak köszönhetően – ez főként az alkidgyantának köszönhető – egy filmréteget képez.
Száradás után, a képződött sűrű filmréteg felületvédelemként viselkedik, tehát növeli a felület kopásállóságot, víztaszító hatású lesz, véd a kisebb karcolások, a szennyeződések ellen.

Ez utóbbi tulajdonság vélhetően sok háziasszony számára nagy előny, akiknek nincs túl sok ideje a folyamatos takarítgatásra. Ha ez a festék található a felületen, elegendő egy nedves ruhával áttörölni, és a felület máris visszakapja eredeti ragyogását.
Ez azért fontos, mert a másik nagy előnye a hihetetlen ragyogás, ami nagyon szép megjelenést biztosít az adott felületnek.

A zománcfesték alkalmazása

A zománcot a megfelelően előkészített, előkezelt, alapozott fa-, műfafelületekre és korrózióvédő alapozóval bevont fémfelületekre javasolt felhordani. Az alaposan felkevert festéket lakkbenzinnel kell az alkalmazott felhordási technológiának megfelelő konzisztenciára hígítani. Az alapozott fa, illetve korrózióvédő alapozóval ellátott fémfelületekre ecseteléssel, hengerezéssel vagy szórással vihető fel.

A zománcfesték összetétel szerinti csoportjai

Nagyon sok fajtája létezik a piacon, ha az összetevők szerint csoportosítunk. Ebből szeretnénk néhányat bemutatni, természetesen a teljesség igénye nélkül.

nitrocellulóz

Ennek a típusnak a fő összetevője a cellulóz-nitrát. Emellett tartalmaz pigmenteket, speciális adalékanyagokat, töltőanyagokat és oldószereket is. Ez az összetételű zománcfesték általában fém, beton és fafelületeket festésére javasolt. Arra kell figyelni, hogy a nitrocellulóz tartalmú festékek nem kompatibilisek más típusokkal.

szilikon

Ennek a típusnak a nagy előnye, hogy szinte bármilyen felületen alkalmazható. A felületnek teljesen nedvességállóságot, és elég nagy kopásállóságot biztosít.

A Dunaplaszt zománcfesték széles választékát megtalálja termékkatalógusunkban.

Röviden ennyit szerettünk volna a témában elmondani, de bármilyen kérdésük van, vagy tanácsot szeretnének kapni, keressenek bennünket, illetve bármelyik partnerünket, ahol Egrokorr termékeket forgalmaznak!

Termékeink