Lábazat festék

Vizesedik a lábazat? Új házat épít, és szeretné megóvni a lábazatot? A megfelelő lábazatszigetelés és az Egrokorráltal kínált lábazatfesték a megoldás.

Mire való a lábazatfesték?

Sajnos sokan szembesültek már vele, vagy a későbbiek során fognak, hogy egy ház, vagy kerítés egyik legkényesebb része a lábazat. Ezek azok az épületelemek, amelyek mindenképpen kiemelt figyelmet érdemelnek. Miért van ez így? Nos azért – és ehhez építésznek sem kell lenni – mert a lábazat, legyen az épület vagy kerítés lábazat, közvetlenül érintkezhet a földdel. Ebből következően nem csupán a csapadék van rá hatással, hanem a járdáról, a talajról visszaverődő szennyeződés is. Ebből is látható, hogy több tényező is vezethet oda, hogy a szigetelés elégtelensége miatt bekövetkezik a vizesedés. Ez ellen javasolt akár egy felújítás – amikor már meg van a probléma –, vagy megelőző jelleggel az új építéseknél a megfelelő lábazat szigetelés és a lábazatfesték használata.

Lábazat festék - egrokorr.hu

Mire figyeljünk a lábazatfesték választásnál?

Amennyiben a lábazat felújítása mellett döntünk, ma már csupán az anyagi lehetőségeink szabnak határt a megfelelő lábazatfesték kiválasztásában. Vannak persze egyéb megoldások is, mint például a lábazati vakolatok, de megoldhatjuk a burkolást természetes kövekkel, vagy műkővel is.

Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy a számtalan lehetőség közül a legolcsóbb és leggyorsabb megoldás a lábazatok festése, a lábazatfesték alkalmazása.

Mielőtt hozzálátnánk a festéshez, előtte fontos megvizsgálni az alapfelületet, amire a festéket felhordjuk. Érdemes alaposan megnézni, hogy milyen a szilárdsága, nem vizesedik-e, és hogy a rajta lévő vakolat, vagy festék milyen állapotban van. Ha a vizsgálat után az derül ki, hogy a vízszigetelés megfelelő, gyakorlatilag bármilyen jó minőségű, lábazatfesték alkalmazható. Abban az esetben, ha az derül ki, hogy nincs rendben a vízszigetelés, akkor ezt pótolni kell, hiszen a lábazatfesték alkalmazása ezt a gondot nem fogja megoldani.

A lábazatfesték kiválasztásánál arra kell figyelni, hogy magas kötőanyag tartalmú, jól tisztítható, a csapóesőt is jól tűrő lábazat festéket használjunk. Ez azért fontos, mert ahogyan azt már említettük, a nedvesség, illetve a talajról felcsapódó szennyeződés jobban terheli ezt a felületet, mint az épület homlokzatát. A lábazatfesték felhordása előtt a felületet természetesen megfelelően elő kell készíteni. Mint ahogyan a szigetelés ellenőrzése fontos, felhordás előtt az esetleges egyéb hibák kijavítása is fontos.

Mik lehetnek azok a hibák, amiket a lábazatfesték felhordása előtt észre vehetünk?

  • Helyenként felpúposodó vakolat. Ez esetben a málló részeket el kell távolítani és a vakolatot pótolni kell.
  • Pereg a felületen lévő festék. Ekkor a faltól elváló festéket el kell távolítani, mielőtt az új réteg rákerül.
  • Vizesedik a lábazat. Erről korábban részletesen írtunk.

Mielőtt a lábazatfesték felkerülne a felületre, érdemes arra figyelni, hogy a hibákat nem elég csupán észre venni. Olyan ez, mint az emberi egészség. Ahhoz, hogy a betegség megszűnjön, az okait kell kezelni, nem a tüneteket. Esetünkben is meg kell keresni az okot is és a javítást el kell végezni.

Termékeink