Mi tegyünk a korróziógátló alapozó előtt?

Amióta vasat és acélt használunk – nagyjából a bronzkor óta –, azóta gond a korrózió is, tehát nem újkeletű a probléma. A korróziógátló alapozó ezt a nehézséget hivatott megoldani. A vasszerkezetek levegő és víz hatására oxidálódni kezdenek. Az oxidációs folyamat végén a vas vagy az acél anyaga vasoxiddá alakul. Ez aránylag rövid időn belül elkezdődik, és sajnos hamar le is lezajlik. Ezt a folyamatot lassíthatjuk, akadályozhatjuk meg a korróziógátló alapozó segítségével.

Le az oxidréteggel!

Ahhoz, hogy a korróziógátló alapozó jól megtapadjon, meg kell tisztítani a felületet az oxidrétegtől és a felületi szennyeződésektől. A felület megtisztítása többféle módszer is létezik. Ezt a műveletet végezhetjük csiszolópapírral, csiszolóvászonnal, drótkefével, csiszológéppel vagy akár szemcsefúvással, de megoldható a feladat kémiai úton is rozsda-átalakító, rozsdamaró szerekkel. A különböző korróziógátló alapozó gyártói meghatározzák, hogy milyen mértékű tisztaság, oxidmentesség szükséges a hatékony működéshez.

És mi lesz a szennyeződésekkel a korróziógátló alapozó előtt?

Ezen felül legalább ennyire fontos a felületen található szennyeződések eltávolítása is a korróziógátló alapozó felvitele előtt. Legyen az zsír, olaj, grafit vagy bármilyen más piszok. Ezeket az alapozás előtt oldószerrel le kell mosni. Ezután a felület kész a korróziógátló alapozó felvitelére.

Az Egrokorr Epokorr korróziógátló alapozó festéke például két összetevőből áll. Az „A” komponens epoxigyanta alapú, környezetbarát korróziógátló pigmenteket, töltőanyagokat tartalmazó termék, a „B” komponens egy poliamid bázisú készítmény. Ez a készítmény gépjárművek alvázának és vázszerkezetének korrózióvédelmére szolgál. Az úgynevezett „nedves a nedvesen” módszer, pneumatikus szórással vagy „airless” szóró-berendezéssel egyaránt felhordható. Ez utóbbi eljárással két rétegben felhordva kb.2X 60 µm vastag bevonatot biztosít. Szobahőmérsékleten száradási idő 60 perc, de a végső mechanikáját 24 óra múlva éri el. Emelt hőmérsékleten – 90 oC-on – 20 perc alatt átkeményedik. A gyártó szerint az „Airless” szóróberendezéssel a legcélszerűbb felhordani az összetevőket, ekkor ugyanis két rétegben, körülbelül 120 µm vastag bevonatot biztosít. A selyemfényű bevonat rugalmas és tartós védelmet biztosít. Bármely zománcfestékkel és alvázvédő masszával átvonható. A bevonatrendszer rétegfelépítését, rétegvastagságát, a korróziós igénybevételhez megfelelően kell kiválasztanunk.