miért jó a lábazatfesték - egrokorr.hu

Mit tehetünk, ha vizesedik a lábazat? Megelőzhető-e ez a vizesedés valahogy? Az Egrokorr által kínált lábazatfesték a megoldás.

Miért jó a lábazatfesték?

Valószínűleg sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy a lábazat – legyen szó egy házról, vagy egy kerítésről – vizesedni kezd. Tudni kell, hogy ezek egy ingatlan legkényesebb részei.

Tipikusan azok az épületelemek, amelyek szigorúan kiemelt figyelmet érdemelnek.
Ennek nagyon egyszerű oka van, laikusok számára is egyértelmű. A lábazat az a felület, ami közvetlenül érintkezik a földdel. Így aztán nem csak a csapadék gyakorol rá hatást, hanem a járdáról, a talajról visszaverődő szennyeződés is.

Több olyan tényező is okozhatja tehát, hogy a szigetelés elégtelensége miatt bekövetkezzen a vizesedés. A lábazatfesték ezen segít. Felújításkor, illetve új építésű ingatlanok esetében mindenképpen javasolt a lábazatfesték használata.

Mi az, amire érdemes odafigyelni a lábazatfesték választásnál?

Ha valaki úgy dönt, hogy felújítja a lábazatot, és már csak a lábazatfesték hiányzik, csak a pénztárcájában rejlő anyagi lehetőségei szabhatnak határt a megfelelő lábazatfesték kiválasztásában. Lehet persze lényegesen drágább megoldásokat is választani, mint például a díszítő vakolatok, vagy használhatunk természetes köveket, vagy műkövet is.

Mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy valamennyi lehetőség közül a legolcsóbb és leggyorsabb megoldás, ha a lábazatfesték mellett döntünk.
A festés megkezdése előtt fontos megvizsgálni a felületet, amire a festéket felhordjuk. Vizsgáljuk meg, hogy milyen a lábazat felületi szilárdsága, nem vizesedik-e, és hogy a lábazaton lévő vakolat, vagy festék milyen állapotban van.
Amennyiben a vizsgálat azt mutatja, hogy a vízszigetelés megfelelő, akkor bármilyen jó minőségű, mosásálló lábazatfesték alkalmazható.
Ha az derül ki, hogy a vízszigeteléssel gond van, akkor azt javítani kell. Sajnos a lábazatfesték alkalmazása ezt a gondot nem fogja megoldani.

A lábazatfesték kiválasztása során ügyeljünk arra, hogy jól tisztítható, a csapóesőt is jól tűrő lábazat festéket használjunk.
Mint ahogyan az előzőekben említettük, a szigetelés ellenőrzése fontos, hiszen a nedvesség, illetve a talajról felcsapódó szennyeződés folyamatosan terheli ezt a felületet.

Azonban a lábazatfesték felhordása előtt nagyon fontos a felület megfelelő előkészítése is. Felhordás előtt az esetleges egyéb hibákat mindenképpen ki kell javítani.