Még mindig keresett termék a zománcfesték - egrokorr.hu

Tudjuk-e, hogy mi az a zománcfesték? Hol használhatjuk, és milyen tulajdonságokkal rendelkezik? A zománc és a zománcfesték az ugyanaz?

Még mindig keresett termék a zománcfesték

Évtizedekkel ezelőtt is létezett, már a nagyszüleink is használták, és az alkalmazási kedv a mai napig töretlen. Merüljön fel bármilyen javítási, újra festési munka, a tulajdonosok még mindig gyakran döntenek a zománcfesték használata mellett.
Nem véletlen, hiszen ez a festéktípus számos olyan kiemelkedő érdemmel bír, amit más festék nem pótol, tehát bizonyos esetekben nem tudjuk kiváltani, így természetes, hogy vonzza a vásárlókat.

Röviden fussuk át, hogy mik zománcfesték jellemzői és előnyei

Ezekről honlapunk termékleírásánál bővebben olvashatnak, de egy kis kivonatot itt is adunk, hogy igazoljuk, miszerint az ismétlés a tudás anyja. De a viccet félre téve, valóban nem árt, ha az itt leírtakat átolvassuk, hiszen olyan információkat tartalmazhatnak, amelyeket vagy nem tudtunk, vagy kíváncsiak vagyunk rá.

Az első mindjárt egy tévhit eloszlatása. Lehet, hogy ez sokakat meglep, de a zománc és a zománcfesték nem egy és ugyanaz. Azért tartjuk ezt fontosnak kiemelni, mert a vásárlóink között is szép számmal volt olyan, aki ezt nem tudta.
Nos, a zománc egy üveges bevonat, amely fém alkáliból, kvarc részecskékből, színes pigmentből, valamint több más, itt nem részletezett összetevőkből áll.

Amikor a zománcot a felületre visszük, egy különleges hőkezelési eljárást kell alkalmazni. Ez a hőkezelés fogja biztosítani a felület szilárdságát, illetve tartósságát. Ilyen felületekkel leginkább zománcozott edényeken, kerámia felületeken, fürdőszobákban találkozhatunk.

A zománcfesték egy olyan vegyészek által, kémiai eljárással létrehozott anyag, amikor speciális alkidgyantákkal telítettetik a pentaftál szárítóolajat. Ez a legfontosabb pont, amiben különbözik a többi festéktől, amelyek természetes olajokkal készülnek.

Ennek az említett alkidgyantának köszönhető, hogy a zománcfesték felhordás után egy filmréteget képez.
Amikor ez a filmréteg megszárad, a képződött sűrű réteg felületvédelemként viselkedik. Ez abban mutatkozik meg, hogy növeli a felület kopásállóságát, víztaszító hatásúvá teszi azt, és védelmet nyújt a kisebb karcolások, szennyeződések ellen.

Ha arra gondolunk, hogy egy háztartásban mennyi olyan felület lehet, amit folyamatosan súrolni kell az odaragadt szennyeződésektől, már hálásak lehetünk ennek a felületi védelemnek.

A zománcfesték másik nagy előnye a hihetetlen ragyogás, ami nagyon szép megjelenést biztosít az adott felületnek.