porlakk - egrokorr.hu

Tudja valaki, hogy mi az a porlakk? Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki ezzel a szóval, illetve ezzel a termékkel nem találkozott.

És bevallom, én is csak nem rég tudtam meg, hogy ez az anyag mire is jó, hol használják. Na nem azért, mert tudatosan keresem az általam eddig ismeretlen anyagokat, hanem azért, mert szerettem volna az alumínium elemekből álló kerítésemet valami időtálló, környezetbarát anyaggal bevonni.

Kerestem egy szakembert, aki elmondta, hogy ő rendszeresen az Egrokorr-nál szerzi be a munkájához szükséges anyagokat, és ők forgalmaznak porlakkot. Nos a porlakk itt lépett be az életembe, ekkor jártam utána, hogy mi is ez.

Az alábbiakat sikerült megtudnom:

A porlakk, az a festék egy speciális formája, amit fémtiszta felületre elektrosztatikus úton juttatnak a felületre és 180-200 fokon beégetnek speciális kemencében. Nevét a festék megjelenési formájáról kapta. Számos előnye közül talán elsőként kiemelendő, hogy 100%-ban testanyag tartalmú festék, melynek kikeményedése során nem keletkezik melléktermék. A felvitel során keletkezett felesleget vissza-keringetve újra felhasználhatjuk, így igen gazdaságos festési eljárás.

További jó tulajdonsága a jó kopásállóság és időjárás-ellenálló képesség. Ezért van, hogy az ipar számos területén az oldószeres festést igyekeznek a porfestő technológiával felváltani.

Nem igényel alapozást, de bizonyos esetekben szükséges, ha nem új felületen szeretnénk alkalmazni. Elég egy rétegben alkalmazni. Kiváló korrózióvédelmet biztosít.

A komplett technológia, illetve maga a porlakk felviteli folyamata a zsírtalanításból, foszfátozásból, öblítésből, szárításból, porlakkozás és beégetés munkafázisokból áll.

A porlakk lehetővé tesz egészen különleges esztétikai megoldásokat, amivel a felület lehet fényes, selyemfényű, matt, sima, erezetes, kőhatású, antik fémhatású, metál és ezek kombinációi bel és kültéren egyaránt.

Mivel ez a csodás anyag por formában van, egyértelmű, hogy nem kell oldószert használni, és nem történik károsanyag kibocsátás. Ez óriási mértékben hozzájárul környezetünk védelméhez, ami a mai klímakrízis idején nagyon fontos szempont.

Nos, nekem ennyit sikerült megtudnom, aztán a mester az Egrokorr-nál megvásárolt anyaggal megcsinálta a kerítésemet. Gyönyörű lett.